Μονή Μυρτιδίων Κυθήρων (🇬🇷Ελλάδα)

Η Ιερά Μονή Μυρτιδίων Κυθήρων είναι το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο των Κυθήρων. Στην εκκλησία της Μονής βρίσκεται η κατά την παράδοση θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Ο ναός της Μυρτιδιώτισσας στη μονή ανεγέρθηκε το 1841 από τον Τήνιο ναοδόμο Ζαχαρία Φιλιππότη, με παραγγελία του Ηγουμένου της μονής. Τρία χρόνια πριν, το 1838, η κυβέρνηση του νησιού, έχοντας σύμφωνη γνώμη της γερουσίας της Ιονίου Πολιτείας, ανέθεσε τη διεύθυνση της μονής στον Ηγούμενο Αγαθάγγελο Καλλίγερο (κατά κόσμο Αντώνιο Καλλίγερο, από το Λιβάδι). Έργα στη μονή συνεχίστηκαν μέχρι το 1957. Το κωδωνοστάσιο από πωρόλιθο των Μυρτιδίων ανεγέρθηκε το 1888 και είναι έργο του Κυθήριου Νικολάου Φατσέα-Φουριάρη από το Λιβάδι.

Τα Μυρτίδια ήταν μικτή μονή στην οποία μόναζαν μοναχοί και μοναχές μέχρι το 1950.

Στη μονή γίνονται δύο κύριες πανηγύρεις, τον Δεκαπενταύγουστο αλλά κυρίως στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και επίσημη εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στις 24 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνεται στη μονή πλήθος κόσμου όχι μόνο από τα Κύθηρα, αλλά και από Κυθήριους της Διασποράς.

Το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο των Κυθήριων είναι η λιτάνευσή της κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, από τα Μυρτίδια στη Χώρα. Η περιφορά της εικόνας διαρκεί 15 ημέρες περνώντας μέσα από τα περισσότερα χωριά του νησιού καταλήγοντας στην Χώρα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Ιόνιο Αστικό Κώδικα του 1841, αλλά και τη μετέπειτα νομοθεσία, η κινητή και η ακίνητη περιουσία των Μυρτιδίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία και διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας.